De Schooldreef als schoolvoorbeeld van ontharding

Gepubliceerd op dinsdag 20 jun 2023 om 14:29 uur

Gemeente Oostkamp doet mee aan het eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Gemeenten, scholen, bedrijven én inwoners breken samen zoveel mogelijk tegels uit en vervangen die door groen. Het startschot van deze campagne werd eind maart gegeven aan de gevel van de Sint-Pietersschool te Oostkamp. Met de aanleg van een geveltuin wil de school inzetten op duurzaamheid en tegelijk voor meer groen in het straatbeeld zorgen. Ook in de Schooldreef wordt er aan 'tegelwippen' gedaan, maar liefst 1.600 m² ontharding wordt hier vervangen door groen. Dit is een van de projecten van de gemeente in het kader van vergroening én slim waterbeheer. 

Belang van ontharding

De gevolgen van de klimaatverandering worden steeds duidelijker. Er zijn vaker lange periodes van droogte, soms heel intense regenval, een dalend grondwaterpeil, brandgevaar door hitte … Ieder van ons wordt ermee geconfronteerd.

Door bewust te kiezen voor het weghalen van verharding, krijgt het regenwater de mogelijkheid om te infiltreren in de bodem, ontstaat er meer groen en biodiversiteit in de omgeving en krijgen we natuurlijke verkoeling.

Project tegelwippen

In maart gaf Oostkamp de aftrap voor de deelname aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Dit gebeurde bij de aanleg van een mooie geveltuin in de Kortrijksestraat, ter hoogte van de Sint-Pietersschool.

Oostkamp gaat de uitdaging aan om zoveel mogelijk ‘tegels te wippen in de periode tot 31 oktober 2023. Tegels wippen staat eigenlijk synoniem aan verharding wegnemen en er aanplantingen of waterdoorlatende ondergrond voor in de plaats aan te leggen. 

De gemeente wil hiermee zowel gezinnen, bedrijven, verenigingen als scholen motiveren om te ontharden. Er is ook een toelage voorzien voor wie op eigen terrein10 m² of meer onthardt. Door als gemeente projecten met ontharding in de kijker te zetten, wil de gemeente inwoners inspireren om hetzelfde te doen, want elke tegel telt!

De Schooldreef als schoolvoorbeeld

Ook in de nieuwe Schooldreef gaat veel verharding weg. Er wordt in het nieuwe ontwerp maar liefst 1.600 m² onthard!

De doelstelling is om er een mooie, groene (be)leefstraat van te maken, niet alleen voor de bewoners, maar voor alle bezoekers van het centrum. En dit wil de gemeente op een toekomstgerichte manier doen, met onder andere veel minder verharde oppervlakte. Het groen dat zorgt voor extra zuurstof en afkoeling en de ruimte voor waterinsijpeling zijn een antwoord op de klimaatverandering en bieden tegelijk een kwalitatieve verpozingsruimte voor bewoners en bezoekers. Groen zorgt ook voor verkoeling in de zomer en is goed voor het mentale welzijn. Het water dat kan insijpelen is goed voor het grondwaterpeil en helpt tegen  wateroverlast.

In de ontharde vakken komen streekeigen bomen en planten, die passen in de beschikbare ruimte.

Elke vierkante meter telt!  

Niet alle projecten hoeven zo groot te zijn als de ontharding in de Schooldreef om een verschil te maken. Elke vierkante meter telt! Daarom bekijkt de gemeente bij elk project de mogelijkheden om extra ruimte voor water en groen te voorzien.

Een paar voorbeelden:

  • In woonwijken waar de voetpaden aangepakt worden, wordt het voetpad aan de ene kant van de straat vervangen door een groenstrook.
  • Bij de heraanleg van de wijk Kroonhove werd de 2de prijs van Openbaar Groen award in de categorie Tuinstraten aan het project toegekend. Er werd gewerkt aan meer waterinsijpeling. Er zijn niet meer in elke straat aan beide zijden van de weg verharde voetpaden, maar wel gras tussen de opritten. Ook is er gekozen voor meer groen en bloeiende planten in het straatbeeld.
  • In de recent aangepakte Guido Gezellestraat werd een wadi aangelegd.

Ook bij nieuwbouwprojecten en afkoppelingsprojecten wordt maximaal ingezet op hergebruik van regenwater, infiltratie en buffering. Grachten spelen hierbij een belangrijke rol! Dit is ook de reden waarom op vandaag slechts in uitzonderlijke gevallen nog een gracht ingebuisd wordt.

Bij grote bouwwerken worden bewust gerichte maatregelen gehanteerd en opgelegd bij het oppompen van grondwater.

Benieuwd hoe jij een verschil kan maken?

Ga zelf aan de slag in je eigen tuin of huis. Ontdek de handige stappenplannen voor bijvoorbeeld de aanleg van en wadi, het planten van een klimaatboom, het plaatsen van een regenton … op  Klimaatproof8020 via de link www.oostkamp.be/klimaatproof8020

De werkgroep Levende Gevels en gemeente Oostkamp ondersteunen iedereen die een geveltuintje wil aanleggen. Registreer je aanvraag online en krijg hulp bij het maken van je plantenkeuze of bij de installatie van klimplanten.

De gemeente geeft een duwtje in de rug met premies voor onharding, aanleg van een groendak, infiltratievoorziening of regenwaterput