Gemeente zal Stationsgebouw Moerbrugge in erfpacht nemen

Gepubliceerd op vrijdag 19 jan 2024 om 11:09 uur

Het Stationsgebouw in Moerbrugge is een beschermd monument en eigendom van Infrabel, infrastructuurbeheerder van de spoorwegen. De gemeente wil dit al langer in erfpacht nemen. Infrabel gaat eindelijk in op deze vraag. De gemeente zal het gebouw in erfpacht nemen voor 30 jaar. Een bestemming voor het gebouw is er momenteel nog niet. Dit wordt bekeken in het masterplan voor de gemeenschapsvoorzieningen in Moerbrugge, dat de gemeente binnenkort opstart.

Door de uitbreiding van het 3e en 4e spoor (op de lijn Brugge – Gent) moest het stationsgebouw worden verplaatst. Het gebouw werd herbouwd aan de andere kant van de sporen. Het is een nieuwbouw, maar een exacte kopie van het originele gebouw, inclusief indeling binnenin het gebouw.

Initieel wou Infrabel het gebouw gewoon verkopen. De gemeente heeft altijd gevraagd om het gebouw ter beschikking te stellen via een (symbolische) erfpacht. Infrabel heeft die boot heel lang afgehouden, maar is nu bereid om het stationsgebouw via een erfpachtovereenkomst ter beschikking te stellen.

Aangezien het jaren geduurd heeft vooraleer er duidelijkheid kwam vanuit Infrabel, had de gemeente gevraagd om de beslissing over de erfpacht uit te stellen tot het begin van de nieuwe legislatuur. Maar Infrabel wil niet langer wachten. Zij vragen een antwoord tegen uiterlijk 31 januari 2024. Daarom wordt de beslissing nu al genomen. Het gaat om een erfpacht van 30 jaar tegen 4.350 euro/jaar (gekoppeld aan gezondheidsindex). Dit besluit wordt in overleg met de Gemeenteraad nu reeds teruggekoppeld aan Infrabel om de vooropgestelde timing te halen. De officiële beslissing door de Gemeenteraad, waarvoor eerst de nodige administratieve voorbereiding getroffen moet worden, volgt in de komende maanden.  

Invulling van het gebouw?

Voor de verhuis stond het gebouw al jaren leeg. In 2008 werd door Vectris een studie opgemaakt om de mogelijkheden van een nieuwe locatie en (her)bestemming te onderzoeken. De mogelijkheden zijn (relatief) beperkt omdat ook de indeling van het gebouw werd behouden. Momenteel zijn er dus nog geen concrete plannen voor de invulling van het stationsgebouw. 

In het kader van het project vitale dorpen, start de gemeente binnenkort met de opmaak van een masterplan voor Moerbrugge. Daarin wordt een toekomstvisie voor de site van Zuidleie, de pastorie en en de kerk uitgewerkt. Dit is nu aan de orde omdat de pastorie recent vrijgekomen is. En het is de bedoeling om de toekomst van het stationsgebouw daarin mee te nemen.

Geschiedenis van het gebouw

In 1889 wordt het huidige station gebouwd en dit naar de plannen van architect Henri Joseph Fouquet. Er werd ook een rangeerstation, wachthuisje, dienstgebouwtje en goederenkaai opgetrokken. In 1997 werden het stationsgebouw (met opvallende luifel) en het wachthokje als monument beschermd. Het station van Oostkamp vormt een architecturale uitzondering op de stijl van Henri Fouquet. Dit gebouw werd in een meer strakke Franse neoclassicistische stijl ontworpen, en is hiermee uniek voor zijn oeuvre. Meer info: Station Oostkamp - Oostkamp

Jan de Keyser, burgemeester:We zijn al lang vragende partij om het gebouw in erfpacht te nemen. Nu de kans er is, en Infrabel ons noodzaakt tot een snelle beslissing, moeten we schakelen. We zijn blij dat de Gemeenteraad hier ook in volgt. Het is ook een ideale kans om dit meteen mee te nemen in het masterplan dat we willen opmaken in het kader van vitale dorpen. Daar willen we een oefening doen hoe we alle gebouwen voor gemeenschapsvoorziening in Moerbrugge naar de toekomst toe een goeie invulling kunnen geven. Een definitieve invulling van het stationsgebouw is dus zeker nog niet voor binnenkort, maar eens de administratieve formaliteiten van de erfpachtrond zijn, behoren pop-up-initiatieven wel tot de mogelijkheden.”