Reinold Haesebrouck: de oorlogsinvalide die de Onbekende Soldaat aanduidde

Reinold Haesebrouck, zelf oud-strijder en oorlogsinvalide, duidde de onbekende soldaat aan die in het Graf van de Onbekende Soldaat in Brussel zou bijgezet worden. Dit gebeurde op 10 november 1922.

Reinold Haesebrouck werd in 1892 geboren in Sint-Michiels. Hij was soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog, tot hij op 24 oktober 1917 met zijn patrouille vijandelijke stellingen verkende in Diksmuide, waar het tot een gevecht kwam. Hierbij werd Reinold geraakt door granaatscherven in het gezicht, waarbij hij één oog verloor - het andere raakte hij later kwijt aan een zware ontsteking. Reinold Haesebrouck overleed op 25 augustus 1951 in Assebroek, waarna hij in Oostkamp werd begraven, op begraafplaats De Warande, op zijn wens dicht bij zijn ouders.

Op 10 november 1922 werd de Onbekende Soldaat gekozen die in Brussel aan de congreskolom bijgezet zou worden. Om de anonimiteit van de onbekende soldaat te waarborgen, werd op vijf verschillende begraafplaatsen telkens een kist van een onbekende soldaat opgegraven. Deze kisten werden naar Brugge gebracht, waar Reinold - als blinde oorlogsinvalide - één kist aanduidde: de vierde van links.

Ter ere van alle onbekende soldaten

De Onbekende Soldaat staat symbool voor de 3.485 onbekende Belgische soldaten die vielen tijdens zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. Hun herinnering blijft leven via de website van het War Heritage Institute . Deze site verhaalt zowel het burgerlijk als het militaire leven van meer dan 60.000 Belgische gesneuvelden.

2022: Herdenking 100 jaar Onbekende Soldaat in België

In 2022 was het 100 jaar geleden dat Reinold Haesebrouck de onbekende soldaat aanduidde. Er werden in dit kader meerdere herdenkingsmomenten georganiseerd, met op 24 oktober 2022 de herdenking aan het graf van Reinold Haesebrouck en de inhuldiging van een paneel op de Oostkampse begraafplaats De Warande.

Na Oostkamp volgden tussen 7 en 9 november vijf herdenkingen. Op de begraafplaatsen van Lier, Adegem, Luik, Namen en Keiem werd aarde in een urne verzameld als symbool voor de vijf voornaamste slagvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Op 10 november werd op de begraafplaats in Brugge uit de vijf urnes die urne gekozen die op 11 november werd geëerd tijdens de herdenking aan het Graf van de Onbekende Soldaat in Brussel.